6 tips voor het beheren van je DJ administratie
Ben je lekker bezig met het draaien en produceren van muziek? Reis je veel en ben je te vinden op verschillende toffe feesten? Dan zal je administratie niet je meest favoriete bezigheid zijn. Toch hoort het bij een van de belangrijkste taken van een bedrijf runnen. Hieronder hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet hoe je dit het beste kan bijhouden naast je drukke nachtleven.

Waarom is het bijhouden van je administratie als DJ zijnde überhaupt belangrijk?
Het is verplicht om je administratie bij te houden als je ergens werkt. In een bedrijf wordt het vaak voor je gedaan, maar als beginnende dj werk je vaak voor jezelf en zal je dus ook je eigen administratie bij moeten houden. Ook al zijn het alleen bijverdiensten. Als de belastingdienst je administratie komt controleren en deze niet op orde is, zullen zij in de meeste gevallen je inkomen gaan inschatten en dan heb je een groot probleem. Daarnaast kan het in je voordeel werken, als je het goed bijhoudt!

Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet om je te helpen bij het bijhouden van je administratie:
Tip 1:
Match je factuur met je agenda
Indien je gebruik maakt van een zakelijke agenda zorg er dan voor dat je agenda ook overeenkomt met je gefactureerde afspraken! Indien je een controle krijgt kan de belastingdienst namelijk om je agenda vragen. Zij zullen dan achterhalen of afspraken ook daadwerkelijk in rekening zijn gebracht. Als dit niet klopt kun je dus grote problemen krijgen en dat wil je natuurlijk niet!

Tip 2:
Bewaar je bonnen en facturen
Je administratie is van belang bij zowel je btw als inkomstenbelastingaangifte. De belastingdienst vraagt daarom om je administratie 7 jaar te bewaren en dat deze ook 100% klopt met je aangifte. Zorg er daarom voor dat je alles bewaart! Ook indien je contant krijgt uitbetaald is het de bedoeling dat je hier een factuur van maakt zodat de belasting dit kan checken. Met behulp van MoneyMonk kun je gemakkelijk je bonnetjes inscannen zodat deze direct online staan en bewaard blijven.

Tip 3:
Kilometers bijhouden
Als DJ overbrug je nogal flink wat kilometers. Zorg ervoor dat je je zakelijke kilometers goed bijhoudt. Je hebt namelijk het recht om €0,19 per kilometer van je winst aftetrekken. Waardoor je dus minder belasting hoeft te betalen. Indien je meer kosten maakt tijdens het rijden kun je een hogere vergoeding vragen aan de opdrachtgever, maar let op, want over deze extra vergoeding moet er wel gewoon belasting worden betaald. Hoe je dit het beste kunt bijhouden staat hier vermeld.

Tip 4:
Download MoneyMonk
MoneyMonk is een programma speciaal ontwikkeld voor dienstverlenende ondernemers. In dit programma kun je je urenregistratie bijhouden, je kilometers bijhouden, uren factureren, bonnetjes inscannen en nog veel meer. Alles wordt online opgeslagen. Je kan het programma dan ook wel via de computer als via je telefoon gebruiken. Met behulp van dit programma kun jij alles invoeren wat nodig is voor je administratie, zo kom je dus nooit meer in de knoei!

Tip 5:
Stel een overeenkomst op
Het is handig om voordat je aan een optreden begint een overeenkomst op te stellen. In deze overeenkomst zet je alle persoonlijke gegevens van jezelf en die van de opdrachtgever onder elkaar met de afgesproken overeenkomsten. Met behulp van een verklaring zorg je ervoor dat er duidelijke regels zijn en daarnaast weet je zeker dat je wordt uitbetaald, aangezien zij hiervoor getekend hebben. Met andere woorden je verlaagt je eigen risico enorm!

Tip 6:
Factuur opsturen
Na je optreden kun je een factuur sturen die de opdrachtgever binnen de betalingstermijn, die je hebt aangegeven bij je verklaring, moeten betalen. Op de factuur bereken je vervolgens nog 9% belasting over je optreden indien je dit niet bij de prijs hebt inbegrepen. De factuur bewaar je vervolgens voor je administratie! Kijk hier hoe je een factuur opstelt.