De laatste tijd worden er gigantisch veel gouden platen aan artiesten uitgedeeld. Zoveel zelfs dat het bij sommige artiesten niet eens meer een verrassing is. Toch kan het zijn dat een artiest miljoenen plays op een nummer pakt en alsnog geen gouden plaat in ontvangst neemt. Hoe zit dit nu eigenlijk?

De NVPI is een vereniging die aansprakelijk en verantwoordelijk is voor de gouden en platina platen binnen Nederland. De NVPI staat voor de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers. De NVPI vertegenwoordigt vele Nederlandse uitgevers, distributeurs en muziekmaatschappijen.

Afbeeldingsresultaat voor nvpi

Wat is er nodig om in aanmerking voor een gouden plaat te komen?
Officieel is de gouden of platina plaat een prijs die je krijgt aan de hand van het aantal verkochte platen. Je kan in aanmerking komen voor een gouden plaat wanneer je 20.000 stuks verkoopt. Wanneer dit aantal verdubbelt naar 40.000, kom je in aanmerking voor een platina plaat. Nu is het zo dat tegenwoordig veel gestreamed wordt via o.a. Spotify en andere streamingsdiensten. Hierbij worden 150 streams gelinkt aan `1 verkochte single. Als je dus 3.000.000 streams op Spotify hebt gehaald met een track, heb je met die track dus recht op een gouden plaat. Het is alleen wel lastig te achterhalen voor de NVPI hoeveel singles er daadwerkelijk verkocht worden. De artiesten die bijvoorbeeld op iTunes hun muziek te koop aanbieden krijgen elk kwartaal een rapport met verkoopcijfers van hun verkochte tracks. De NVPI zou dan aan elke artiest hun rapport moeten opvragen. Dit is een onmogelijk karwei om dit voor elke artiest mogelijk te gaan achterhalen, dus daarom kijken ze op Spotify hoeveel streams hun track heeft. Hier is exact het aantal streams te zien.

Toch zijn er veel artiesten die miljoenen streams hebben, maar geen gouden of platina plaat in ontvangst hebben genomen. Hoe komt dit dan? Je hebt pas recht op een gouden plaat wanneer je ingeschreven staat bij de NVPI. Ook al heb je 10.000.000+ plays, dan nog kan je geen platen in ontvangst nemen als je niet ingeschreven staat bij de KVPI. 

Gerelateerde afbeelding

Inschrijving KVPI
Wat moet je doen om je in te schrijven bij deze vereniging?

1. Je moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.
2. Je moet een catalogus voeren die overlegd kan worden met het bestuur van NVPI. Dit betekent dat je aan moet kunnen geven dat de muziek die je uitbrengt van de artiest is en geproduceerd is door de artiest.
3. Je moet ook nog betalen voor het lidmaatschap. Bij een jaaromzet van onder de 230.000 euro moet je een contributie betalen van 230 euro en lever je 3% van je jaarlijkse omzet in.

Al met al kost het best wat geld om een plaat in ontvangst te mogen nemen. Gelukkig zorgt de vereniging voor meer dan alleen gouden platen uitdelen. Zij doen bijvoorbeeld ook marktonderzoeken, vertegenwoordigen hun leden in meerdere besturen en organisaties en handhaven de rechten die artiesten en andere bedrijven in de muziekindustrie hebben. Voor artiesten die alleen voor de gouden platen zich in zouden willen schrijven, is het af te raden aangezien je nogal wat geld hieraan kwijt bent.