Hardly Hardstyle

Curated by Delano Wijdh Lees verder!

Hardstyle niet populair op ADE

Amsterdam – Tijdens de vele feesten van het Amsterdam Dance Event zullen er verschillende muziekstijlen te bewonderen zijn in onze hoofdstad. Diverse artiesten zullen ervoor zorgen dat mensen compleet uit hun dak kunnen gaan met de grootste bangers op het gebied van electronic dance music. Toch is het bijzonder dat er tijdens het grootste club evenement van Nederland en tevens de wereld er een subgenre van de dance scene nagenoeg niet aanwezig is, namelijk de hard dance scene.

Waar is hardstyle tijdens ADE?

Vorig jaar was er een zeer succesvolle editie van het Hard Dance Event. Bij dit evenement konden verschillende seminars bijgewoond worden, discussies gevoerd worden met elkaar en kennis en visies uitgewisseld worden onder de artiesten en gasten. Veel topartiesten uit de scene kwamen hier op af en hadden hun zegje met de rest van de fans, partners en andere geïnteresseerde. Onder de community wordt het evenement zelfs als een onmisbaar congres gezien. Maar toch is het evenement dit jaar niet van de partij. Heel apart als je ziet hoe veelbesproken en succesvol het evenement was. Hoe kan het dan dat hiervoor niks in de plaats is gekomen? Buiten ADE om zijn er honderden hardstyle festivals in het binnenland en volgens een onderzoek van de metro onder festivalgangers werd hardstyle zelfs benoemd tot favoriete muziekgenre op een festival. Je zou dan toch aannemen dat er meer animo hiervoor zou moeten zijn, maar niks is minder waar. Als we dan naar ADE kijken, zien we dit hierin niet terug. En niet alleen in Nederland is hardstyle zo groot aan het worden. Ook in het buitenland wordt het steeds meer geaccepteerd en gewaardeerd. Het blijft dan ook een grote vraag waar de feesten tijdens ADE blijven.

Wereldartiesten draaien hardstyle

Als we dan kijken naar alle topartiesten uit de wereldwijde EDM scene, dan zien we dat zelfs deze artiesten zich mengen met hardstyle. Hardwell staat erom bekend dat hij zijn laatste minuutjes van zijn set afsluit met hardstyle. Zo heeft de voormalig nummer 1 DJ van de wereld al meerdere hardstyle tracks uitgebracht, waaronder een in de Defqon. 1 Endshow van 2017. Een andere voormalig nummer 1 DJ, Armin van Buuren, draait ook steeds vaker hardstyle. Zijn populaire track ‘The Great Spirit’ werd geremixt door Wildstylez en wordt nog steeds in meerdere livesets gebruikt.   

Grote EDM evenementen en hardstyle

De enige echte DJ Coone, wie kent hem niet, schreef zelf geschiedenis met hardstyle. Hij was de allereerste hard dance artiest die op de Tomorrowland mainstage mocht draaien. Misschien wel een van de meest memorabele momenten in de hardstyle scene. Draaien op de mainstage van misschien wel het beste EDM festival van de wereld. Daarnaast was Coone niet de enige artiest die hardstyle draaide op de mainstage. Timmy Trumpet draaide een knallende set gevuld met de meest harde house en hardstyle tracks. Daarnaast draaide o.a. Armin van Buuren Brennan Heart’s ‘Blah Blah Blah’ remix en sloot Hardwell de main op vrijdag af met Zombie van Ran-D gevolgd door wat oude hardcore classics. Ook in de Freedom stage waar grote labels deze stage mogen hostten, mocht DJ Coone hier ook zijn eigen stage hosten. Ook mocht Brennan Heart draaien bij de Smash the House stage en waren er verschillende harder styles stages aanwezig op het festival. Naast dat het in Europa aan het groeien is, breiden de Q-dance stages en daarmee hardstyle ook uit naar Australië en Amerika. Met een eigen Defqon. 1 Show in Australië en een host op EDC Las Vegas, wordt er op steeds meer grootschalige festivals in het buitenland hardstyle bereikt. DJ Zany vertelde in een interview dat op EDC de mensen genoten van hardstyle en dat het een goede reactie was naar de scene toe. 

Klein aanbod hard dance evenementen

Nu is het niet zo dat er helemaal niks met hardstyle te doen is tijdens ADE. Het is alleen heel opvallend dat voor deze grote groeiende Nederlandse stroom zo weinig aanbod is tijdens het Amsterdam Dance Event in Nederland. Het grootste hardstyle evenement zal plaatsvinden in de Ziggo Dome. Daar zal de legendarisch live act van Project One, bestaande uit Headhunterz en Wildstylez, terugkeren. Hier zal hun 10-jarig bestaan gevierd worden met de grootste talenten uit de hardstyle industrie. Ook zullen de artiesten van Roughstate de Q-Factory op stelten zetten met hun label night. Dan is er nog het evenement FVCK GENRES by LNY TNZ. Op dit evenement zal je allerlei muzieksmaken voorbij horen komen, dus ook hardstyle. Van de wat softere hardstyle van Da Tweekaz tot de RAW hardstyle beats van Warface. Dan zijn er nog wat zakelijke meetings wat hardstyle betreft. Team Behind Headhunterz is een deel van de ADE Conference en zal in het teken staan van Headhunterz en hoe zijn management zijn drukke leven als DJ onder controle houdt. Dan is er nog In the Studio with Phuture Noize. Hierbij zal de producer laten zien hoe hij zijn tracks maakt in zijn studio set-up met zijn gear in de ADE Sound Lab.