Hoe komt het dat we zomaar naar onze muziek kunnen luisteren?

Over de hele wereld wordt er muziek afgespeeld. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. Zelfs op de meest rustige plekken kan er gezorgd worden dat er iets van muziek te beluisteren valt. Doordat er zoveel talent binnen de muziekwereld te vinden is kunnen we ook genieten van allerlei verschillende stijlen, behalve natuurlijk van de muziek van je buurvrouw zonder smaak. Maar hoe komt het dat we zomaar van deze muziek gebruik kunnen maken? Een nummer wordt natuurlijk gemaakt door een artiest, producer en/of componist en zij willen daar wel iets aan verdienen. Hoe dit systeem in elkaar zit, hebben wij voor je uitgezocht. 

Afbeeldingsresultaat voor buma stemraWerking van Buma

Het leven van een artiest loopt niet altijd over rozen. Ze toeren de hele wereld over om op te treden, interviews te houden, collabs te maken, tv-shows bijwonen, clips te shooten, en noem het allemaal maar op. Als ze daarnaast ook nog eens op onderzoek moeten uitgaan om te zien wie er allemaal gebruik maakt van hun muziek, wordt het wel een erg grote karwei. Gelukkig is daar in elk land een vertegenwoordiger voor die dit allemaal bijhoudt. In Nederland hebben we hiervoor Buma (& Stemra). Buma is een afkorting voor Bureau voor Muziek-Auteursrechten. Zij hebben een wettelijk monopolie om vergoedingen voor openbaarmaking van muziekwerken te incasseren. Indien je graag muziek afspeelt in je restaurant, winkel of op je website, kan het zo zijn dat er toestemming nodig is van de maker om deze muziek te gebruiken. Omdat het natuurlijk lastig is om voor elk liedje apart toestemming en of een betaling te vragen, is er Buma en Stemra. Zo kun jij alle toestemmingen en betalingen via één instantie regelen. Zij verdelen het geld wat hieraan is verdiend vervolgens onder aan alle artiesten. 

Lid worden?

Indien je zelf liedjes maakt en je regelmatig op de radio of tv te horen bent of met je eigen werk optreedt is het handig om je in te schrijven bij Buma & Stemra. Zij houden namelijk bij waar en wanneer jouw muziek wordt gebruikt, zoals op de radio, spotify of een optreden. Zij zorgen dan dat je hier een vergoeding voor krijgt. Ook indien jouw muziek in het buitenland wordt gedraaid zullen zij ervoor zorgen dat jij een vergoeding krijgt. Buma & Stemra zorgt voor eerlijke vergoedingen voor al hun leden, je betaalt hier dan ook jaarlijks voor een lidmaatschap. Voor de actuele lidmaatschap prijzen kun je hier op de website kijken. 

Het hosten van een event

Als er een evenement georganiseerd wordt, waar bekende artiesten geboekt worden, is het vanzelfsprekend dat er muziek afgespeeld wordt. Doordat er muziek afgespeeld wordt, moet Buma hier muziekrechten over betalen. Dit kan nog tot na het evenement besproken worden. Er moet dan geld afgedragen worden aan Buma over de gage van artiesten en/of entreeopbrengsten. Hier moet dan ook nog rekening mee gehouden worden.