Het voorbereiden van een DJ set. Een GO or NO-GO? De een vindt dat de DJ de sfeer van het publiek aan moet voelen en daarop in moet spelen zonder voorbereiding. Anderen zeggen weer voor een georganiseerde, opgenomen mix te kiezen. Natuurlijk verschilt het per setting zoals bijvoorbeeld bij een mixtape of een live set. Hoe DJ’s zich voorbereiden op het maken van een mix hebben we hieronder een lijstje opgesteld met tips die je helpen bij het voorbereiden van jouw set.

Maak een keuze tussen live mixen en vooraf opnemen

Als je besluit om je mix vooraf op te nemen, zorg er dan voor dat je dit niet overdrijft. Onthoud dat je in realtime maar een beperkt aantal effecten kunt toevoegen met een mixer. Het toevoegen van ingewikkelde filter envelopes kan er voor zorgen dat je mix niet als een ‘echte’ live-mix aanvoelt. Maar als je een mix maakt voor mensen om thuis op de bank te luisteren (bijvoorbeeld voor een podcast of demo mixtape), dan kun je veel meer effecten gebruiken om een unieke sound te creëren.

Ken je publiek

Of het nou gaat om een groot festivalpubliek of een paar mensen die naar je radioshow luisteren, het is belangrijk om te weten wie je publiek is. Welk genre moet je draaien? Gaat iedereen al los of moet je de mensen nog opwarmen? Als je deze vragen kunt beantwoorden, dan kun je veel gerichter tracks selecteren, het energieniveau bepalen en een beslissing maken over de benodigde lengte van je set. Als je bijvoorbeeld een openingsact bent en het publiek moet opwarmen, dan kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor nummers met een bpm tussen de 110 en 125.

Pas het energiediagram toe

Het energiediagram is een hulpmiddel dat producers en dj’s gebruiken om de energielevels van een nummer of mix in kaart te brengen. Veelvoorkomend zijn de ‘ramp’, ‘mountain’ en ‘wave’. De ramp geeft een stijging aan van een lage naar een hoge bpm waarbij de energielevels evenredig meestijgen. De mountain illustreert een stijging naar een piek met een afdaling na het bereiken van deze piek. Vaak komt deze piek in het midden van een set voor. Bij een wave spreken we van een reeks pieken en dalen waar je het publiek in meeneemt gedurende de set.

Selecteer de juiste tracks

Je mix moet geen tsunami zijn van alleen maar ‘bangers’ of muziek uit de hitlijsten. Wanneer je je publiek kent, weet je welke energieniveaus je moet bereiken, wat voor soort muziek ze leuk vinden en welke richting je op moet met je set. Kies nummers uit die aansluiten bij jouw smaak en die jou als artiest zijnde vertegenwoordigen. Wees niet bang om een paar obscure of oudere nummers te mixen met commerciële hits; juist deze afwisseling maakt jouw sound uniek.

Gebruik de juiste transitions

Het is belangrijk om te weten welk soort overgang werkt bij het mixen van twee tracks. In hiphop kiezen dj’s vaak voor ‘cutting’, terwijl radio-dj’s de voorkeur geven aan ‘fading’. Het combineren van verschillende soorten transities in je mix geeft variatie in je set, wat vaak goed uitpakt wanneer je mix meerdere genres bevat.

Mix in de juiste toonsoort

Dat twee nummers hetzelfde tempo hebben en tot hetzelfde genre behoren, betekent niet dat ze goed in een mix passen. Houd ook rekening met de toonsoort van een track. Bij het overgaan van het ene naar het andere nummer, geeft het mixen van nummers in dezelfde toonsoort een aangenamer geluid. Dit zal dit de kwaliteit van je set verbeteren. Er zijn een aantal handige tools, zoals Mixed in Key, die je hierbij kunnen helpen.

Timing is essentieel

Het is belangrijk om te weten hoe en wanneer je tracks eindigen en beginnen. Als het ene nummer nog opbouwt naar een drop en je mixt het volgende nummer al in, dan kan dat zorgen voor een modderige sound en een dip in de energie. Zorg ervoor dat je een specifiek tempo aanhoudt, maar geef je publiek ook de ruimte te ademen tussen de drops en build-ups. Het komt uiteindelijk allemaal neer op de vibe van de setting.

Het creëren van de perfecte mix is niet makkelijk, maar deze tips zullen zeker helpen om je set te verbeteren. Heb jij nog goede tips of aanvullingen? Laat het ons weten in de reacties!